Tetra: aquaria, filters en extra info

Of je nu een beginner bent of een echte expert in aquaria, je zult altijd een aquarium moeten kiezen dat geschikt is voor de soorten vissen en planten die je wenst aan te schaffen. De hardheid- en zuurtegraad van het water, het volume van de bak, de keuze van het filtratiesysteem, het soort water dat gebruikt moet worden (zoet of zeewater), de ideale temperatuur die nodig is, alsmede de noodzakelijke toevoer van voedingsstoffen zullen afhangen van deze fauna en flora.

Ga je voor het eerst een aquarium aanschaffen, dan is het belangrijk te weten dat er verschillende merken kwaliteitsvolle aquaria aanbieden. Naast Juwel heb je zodoende ook het merk Tetra. Hoewel deze iets bekender staan voor hun aquariumfilters bieden ze ook een aantal aantrekkelijke aquaria aan. In dit artikel ga ik dieper op de aquaria van dit Duits merk en lijst ik in een overzicht de populairste modellen van dit jaar op. Wil je meer info over een bepaald model? Twijfel dan zeker niet om de verschillende reviews op de site door te lezen.

Tetra aquaria: de beste modellen

Waar aquarium plaatsen in huis?

Tetra Starter Line

Het volledig uitgeruste Tetra Starter Line Aquarium is verkrijgbaar in vier maten en biedt optimale omstandigheden voor beginners en gevorderden. Beginners profiteren van de eenvoudige installatie van alle noodzakelijke technische componenten. Met LED-verlichting, verwarming en filtersysteem is de set in een handomdraai compleet en klaar voor gebruik. Bovendien kan bij de fabrikant een onderkast in een modern, minimalistisch kolomdesign worden gekocht die bij de verschillende maten past.

Bovendien is het Tetra Starter Line Aquarium uitgerust met een betrouwbare 50 watt aquariumverwarming, die op 25 watt is afgesteld en zo op een energiebesparende manier voor de juiste temperatuur in het aquarium zorgt.

Nu komen we bij het meest interessante detail van dit model, namelijk de prijs: dit is een extreem laag bedrag in vergelijking met wat we tot nu toe hebben gezien, de perfecte oplossing voor alle beginners die geen fortuin willen uitgeven voor een goede startset.

Tetra Aqua Art

De Tetra Aqua Art is ideaal voor mensen die willen beginnen met aquaristiek. Er bestaan verschillende modellen, maar voor beginners raden we aan te starten met een model van 60 liter.

Het Tetra Aqua Art aquarium biedt plaats aan verschillende vissoorten en aan alle elementen bevat die nodig zijn voor een ecosysteem in zoet of zout water. De Tetra Aqua Art is zwart van kleur, heeft een trendy stijl en biedt vele praktische voordelen. Het transparante glas en het fluorescerende licht zijn perfect voor het observeren van je vissen.

Bovendien is hij uitgerust met een filtersysteem “One Touch”, dat het resultaat is met de nieuwste technologieën. Het onderhoud ervan dient enkel één keer per maand te gebeuren en neemt slechts enkele minuten in beslag.

Deze reeks laat u dus toe een mooie wereld te creëren met planten en decoraties die je vissen een plek bieden waar ze gelukkig zullen zijn.

Tetra aquarium filters

De belangrijkste taak van het aquariumfilter is het uitfilteren van onzuiverheden in het water. In elk aquarium vind je onzuiverheden. De belangrijkste oorzaken van verontreiniging zijn waterdieren, maar ook plantendelen en te royaal voeren.

Tetra buitenfilter

Bij een buitenfilter worden alleen de aanzuigbuis en de waterafvoer in de bak geplaatst. De aanzuigbuis en de uitstroom zijn met slangen verbonden met de buitenfilter, dat vanwege zijn afmetingen in de onderkast wordt geplaatst. Het water wordt aangezogen en loopt door de slang in de filter. Daar wordt het van verontreinigingen ontdaan en door middel van een pomp naar het aquarium teruggevoerd.

Een externe filter is bijzonder nuttig voor grote aquaria. Hij neemt geen ruimte in het aquarium in en is ook visueel onopvallend. Aangezien het aquariumfilter buiten het aquarium wordt geplaatst, is het schoonmaken ook zeer eenvoudig.

Tetra buitenfilter EX 800 Plus

Het Tetra Aquarium Buitenfilter Ex is er in vier verschillende maten, geschikt voor aquaria van 10 liter tot 500 liter. Hij is krachtig en stil en filtert betrouwbaar aquariumwater vanaf 10 liter. De continue filtratie van het water zorgt ervoor dat overtollige voedselresten en andere vuildeeltjes worden verwijderd, waardoor een goede waterkwaliteit en het welzijn van de aquariumbewoners worden gehandhaafd.

Het water wordt met dit aquariumfilter vijf keer gereinigd. Eerst loopt het water door de filterkorf met kleibuizen. Hier wordt het grofste vuil vastgehouden.

Het reinigen van de Tetra Aquarium Filters en het verwisselen van de verschillende filtermaterialen wordt veel eenvoudiger gemaakt door de dragers die aan de afzonderlijke filterinzetstukken zijn bevestigd.

Het Aquarium Filter Ex is een buitenfilter van de nieuwe generatie. De hoogwaardige afwerking, het doordachte ontwerp en de krachtige technologie maken de filter tot één van de beste buitenfilters op de markt. Het volume van de filterkamer van de Ex 800 Plus buitenfilter bedraagt 6,6 liter. Het debiet bedraagt 790 liter per uur, waardoor het Aquarium Filter Ex 800 Plus geschikt is voor aquaria van 100 tot 300 liter.

Het stroomverbruik is 10,5 watt. Als u een goede aquariumfilter wilt kopen, kan ik u de Aquarium Filter Ex 800 plus van harte aanbevelen. Het is momenteel de best verkochte in zijn categorie.

Tetra binnenfilters

Interne filters zijn kleinere filters die – zoals de naam al aangeeft – bijna volledig onder water in het aquarium worden geïnstalleerd. Zij zuigen het water aan met de filterpomp, trekken het door het bestaande filtermateriaal en laten het water vervolgens weer los in de bak. Gewoonlijk worden interne filters met sterke zuignappen aan de achterwand van de tank bevestigd.

Bij de zogenaamde beginnersaquarium, waarbij je alle belangrijke onderdelen zoals een deksel, verwarming, verlichting en natuurlijk het aquarium samen kunt kopen, is meestal altijd een geschikt intern filter inbegrepen.

Interne filters zijn geschikt voor kleine tot middelgrote aquaria. Bij grotere aquaria kan het gebeuren dat de filterprestaties van een binnenfilter niet meer voldoende zijn. In dat geval moet je overwegen een extern filter aan te schaffen.

Een voordeel van een interne filter is dat bij een storing het water in het aquarium niet uit de bak wordt gepompt en schade veroorzaakt.

Eén van de populairste pompen binnen het gamma aan Tetra binnenfilters is de EasyCrystal Filterbox 300

EasyCrystal Filterbox 300

De EasyCrystal Filterbox 300 is een complete oplossing voor een aquarium met een volume tot 60 liter. Het vergt weliswaar iets meer ruimte dan vergelijkbare modellen met interne filter, maar bij deze filter is ook een gelijkmatige verwarming van het water gegarandeerd. De 5 filterfasen zorgen voor kristalhelder water. Het debiet is niet regelbaar, maar dit is niet absoluut noodzakelijk voor aquaria van deze grootte. Tenslotte is de filter heel éénvoudig te reinigen.

Tetra aquarium kopen: waarop letten?

Uit bovenstaande informatie ben je ondertussen misschien niet veel wijzer geworden. Welke Tetra aquarium ga je nu kiezen? Op basis van welke criteria maak je de beste keuze? Ik geef hieronder de belangrijkste factoren waarmee ik rekening hou bij het kiezen van mijn aquarium.

Het design van het aquarium

Met het ontwerp van het aquarium is het mogelijk de leefomgeving van de vissen te beperken. Let er daarom op dat niet elk ontwerp geschikt is voor elke vissoort. In een zeshoekig aquarium beperk je vooral grote vissen. Ook al ziet het ontwerp er mooi uit, het voldoet niet aan de behoeften van veel vissen.

De afmetingen en het volume

Aquariums zijn er in verschillende afmetingen. Meestal hebben ze een rechthoekige vorm, maar er zijn ook bakken met afgerond voorglas of hoekaquaria.

De standaardafmetingen beginnen bij een lengte van 30 cm, een diepte van 20 cm en een hoogte van 20 cm. Deze kleine bakken hebben een inhoud van 12 liter. Grotere aquarium bakken kunnen een lengte van 150 cm en een breedte en hoogte van elk 50 cm bereiken. Ze kunnen meer dan 300 liter water bevatten. Als je de ruimte hebt, kunt u ook een nog groter aquarium kopen.

Om een aquarium met een bepaalde afmeting te kopen, kun je het ook op maat laten maken.

Het materiaal en accessoires

Alle goede aquaria zijn gemaakt van glas. De glasdikte van de ruiten is afhankelijk van de grootte van het aquarium. De ruiten zijn gelijmd met speciale siliconen. Siliconen uit de bouwmarkt zijn ongeschikt, omdat zij giftig zijn voor het waterleven. In een nieuwe aquariumbak moet de hechting zorgvuldig worden gecontroleerd. Als deze defect is, kan het aquarium gaan lekken.

De afdekking waarin de lampen zijn gemonteerd, is van kunststof. Ook hier wordt bij de aquariumtest aandacht besteed aan materiaal van hoge kwaliteit. Goedkoop plastic kan na een tijdje barsten of breken. Het deksel van een aquarium is niet geschikt om er zware voorwerpen op te plaatsen.

De aquariumkast voor grotere aquaria is gemaakt van hout. Hoe steviger de kast is, hoe beter hij het gewicht van de aquarium bak kan dragen.

Het is belangrijk dat de elektrische accessoires ook van goede kwaliteit zijn. Alle stroomvoerende delen moeten goed beschermd zijn tegen binnendringend water. Aquariumfilters en -verwarmers werken rechtstreeks in het water en mogen alleen daar worden gebruikt. De verlichting moet op zijn minst spatwaterdicht zijn.
Voordat de tank wordt schoongemaakt of andere werkzaamheden in het water worden uitgevoerd, moeten alle netstekkers losgekoppeld worden.

Alle benodigdheden voor een aquarium kun je kopen in gespecialiseerde winkels of online. Naast de complete aquariumset kunnen alle accessoires ook afzonderlijk worden gekocht. De aquariumuitrusting is zeer divers en hangt af van je persoonlijke smaak.

Sommige hulpmiddelen zijn onmisbaar voor zoetwateraquaria. Deze bevatten verwarmingselementen en filters. De complete aquariumset bevat ook verlichting.Om de watertemperatuur constant te houden is ook een thermometer nodig. In sommige sets is het inbegrepen, in andere moet het extra aangekocht worden.

De filter zorgt voor schoon water, wat belangrijk is voor de verzorging van vissen. Zuiver plantaardige aquariums kunnen het zonder filter stellen. De prestaties van de filter moeten worden afgestemd op de grootte van het aquarium. Krachtige verlichting is noodzakelijk voor een goede plantengroei. In grotere aquarium bakken hij ingebouwd in het deksel. In een nano-aquarium wordt ook een externe verlichting gebruikt.

De prijs van het aquarium

De kosten zijn afhankelijk van de grootte van de bak en de omvang van de accessoires. Merkaquaria of speciale vereisten zijn duurder dan eenvoudige glazen bakken zonder apparatuur.
Aquariumdecoratie, aquariumplanten en aquariumvissen veroorzaken extra kosten. Een warmwateraquarium is bijzonder duur.