Juwel Rio 180 aquarium [REVIEW]

Na verschillende kleine aquaria te hebben gehad, wilde ik op een moment een groter aquarium in huis. Ik was namelijk op zoek naar een aquarium met een inhoud van ten minste 100 L en dat voorzien was van alle noodzakelijke apparatuur voor de werking ervan, d.w.z. ten minste een filter, een verwarming en verlichting van goede kwaliteit.

Bij het zoeken naar een aquarium die beantwoordde aan mijn noden en behoeften, kwam ik bij de Juwel Aquarium Rio 180 LED terecht. Juwel biedt verschillende reeksen grote aquaria. Het Rio 180-model werd bovendien geleverd met alle benodigde apparatuur zoals filter, verwarming en verlichting.

Waarom kiezen voor het Juwel Rio 180 aquarium?

Met de Juwel Rio 180 krijgt u een chique aquarium in een tijdloos design. Hij is zeer compact met 101 x 41 x 50 cm (breedte x diepte x hoogte) en weegt ook “slechts” 29,50 kg. De fabrikant staat bekend om zijn kwaliteit, wat ook te merken is aan dit model. Zowel het vakmanschap als de materialen zijn van een zeer hoog niveau.  Als de LED-verlichting kapot is, kun je hem ook gemakkelijk vervangen. Al met al is de Juwel Rio 180 een duidelijke aanbeveling, maar je moet wel bedenken welke vissen je wilt houden voordat je hem koopt.

Juwel Rio 180 LED Aquarium - 101 x 41 x 50 cm - 180 L - Zwart

★★★★★
258,95  in stock
Bol.com
as of december 8, 2022 11:22 pm

Juwel Rio 180: Een eigentijdse en compacte aquarium

Een aquarium straalt rust uit en is ook mooi om naar te kijken. Juwel is één van de bekendste fabrikanten en biedt verschillende maten binnen zijn Rio-serie. De Rio 180, bijvoorbeeld, zit in het lagere segment als je naar volume kijkt. Daaronder is alleen de Rio 125 te vinden. Zoals velen het al geraden zullen hebben, komt het getal overeen met de capaciteit van het aquarium. In dit geval past er 180 liter water in, waarin kleine vissen en ander zeeleven zich prettig zullen voelen.

Wie voor de Juwel Rio 180 kiest, haalt niet alleen een rechthoekig aquarium, maar ook een tijdloos design in huis. Naast het aantrekkelijk uiterlijk vallen ook de hoogwaardige materialen en de moderne en verfijnde techniek op. Dit laatste is bijzonder belangrijk, omdat je nog vele jaren met de Rio 180 wilt kunnen doorbrengen. Ook over de stabiliteit hoef je je geen zorgen te maken, want een veiligheidsframe zorgt voor een veilige en stabiele stand van het aquarium. De compacte afmetingen en het “lage” gewicht zijn trouwens ook bijzondere kenmerken, want niet alleen is het vervoer een fluitje van een cent, het aquarium neemt ook niet veel plaats in.

Het uniek filtersysteem van de Juwel Rio 180

Het Juwel Rio 180 aquarium is uitegrust met de BioFlow filter. De BioFlow filter is een interne filter waarin drie filterpatronen aanwezig zijn:

 1. Mechanische filtratie: filterwatten die grote onzuiverheden uit het water verwijderen.
 2. Chemische filtratie: actieve koolstof spons die nare geurtjes absorbeert en het water helder houdt.
 3. Biologische filtratie: een fijn filter schuim dat micro-organismen ontwikkelt die nodig zijn voor de filtratie van water.

De Juwel Rio 180 is ook uitgerust met de innovatieve Eccoflow 1000 circulatiepomp, waardoor de filter zeer stil is en toch zijn filtratievermogen bewaart.  De filtratiesnelheid is behoorlijk: met een filtratiesnelheid van 300L/u voor het kleinste aquarium en tot 600L/u voor de Rio LED 450. Tenslotte is er, voor dit aquarium, ook een verwarmingselement geïntegreerd in de filter.

Wat het onderhoud betreft, kan de filter éénvoudig en snel gereinigd worden. In 2 minuten is de filter gewassen en weer klaar voor gebruik. Zorg ervoor dat je de filter niet te vaak schoonmaakt om te voorkomen dat de bacteriën gedood worden. Ik adviseer je om het om de 3 maanden te doen.

De voor- en nadelen van de Juwel Rio 180 op een rijtje

Overtuigd door de capaciteiten van dit aquarium? Laten we de verschillende voor- en nadelen weer even oplijsten.

De voordelen

 • Tijdloos design
 • Hoogwaardige materialen
 • Compact en ideaal voor kleinere kamers
 • Goede standaarduitrusting (LED-verlichting, filtersysteem met circulatiepomp en interne filter)
 • 2 jaar fabrieksgarantie
 • Technologie die zich al miljoenen keren heeft bewezen (zoals het Bioflow M filtersysteem)
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren (zwart, wit, donker en licht hout)

De nadelen

 • Enkel geschikt voor kleinere vissen
 • De bijpassende onderkast moet meestal apart aangekocht worden

Juwel: N°1 in heel Europa

Voor wie het merk Juwel nog niet kent, volgt hier een stukje geschiedenis. Juwel werd in 1969 officieel opgericht in Duitsland en was de eerste fabrikant die gesloten aquariums met hoekbevestiging bouwde. Juwel was ook de eerste fabrikant die siliconenlijm gebruikte voor de assemblage van zijn aquaria. Kortom, men kan stellen dat Juwel het aquarium heeft uitgevonden zoals wij het vandaag kennen. Het is dus niet verbazend dat Juwel nummer één  geworden is in Europa!