Hoe aquarium inrichten? Stappenplan en tips

Het belang van een aquarium inrichting

Bij een aquariuminrichting is een zorgvuldige voorbereiding van bijzonder belang. Allereerst moet een beslissing genomen worden over de bodem van het aquarium, het aquariumvolume en de leefomgeving die je voor je aquariumbewoners wilt creëren.

Een aquarium dient gekocht te worden bij een gespecialiseerde handelaar. Bekende merkproducten worden gekenmerkt door stevige siliconenverbindingen, voldoende glasdikte en elektrische apparatuur van hoge kwaliteit. Eens de keuze van het aquarium en zijn accessoires beslist is, rest je nog enkel om het aquarium in te richten. In onderstaand artikel leg ik je uit waar je op moet letten.

Voorbereiding van het aquarium

Ik raad je aan een checklist op te stellen alvorens het aquarium in te richten. Ben je een aquariumbeginner, dat wordt het aangeraden een aquariumset aan te schaffen, die de belangrijkste onderdelen van de aquariumuitrusting bevat. Alvorens het aquarium in te richten, moet het grondig met water worden gereinigd. Het gebruik van chemische reinigingsmiddelen bij het inrichten van een aquarium kan de waterkwaliteit aantasten en de gezondheid van de vissen schaden. Om krassen op de aquariumruit te voorkomen, mogen bij het opzetten van het aquarium alleen zachte schoonmaakmiddelen worden gebruikt, zoals een slang en een spons.

Alvorens het aquarium in te richten, dien je ook de bevestigingen, zoals grind of wortels, schoon te maken om vertroebeling van het water na het inrichten van het aquarium te voorkomen. Het is belangrijk de gebruiksaanwijzing voor de inrichting van het aquarium te lezen om vertrouwd te raken met functies zoals de aquariumfilter en verwarming. Voorbereidingsfouten zijn vaak moeilijk te verbeteren na het inrichten van het aquarium.

Plaatsing van het aquarium

De plaats waar je je aquarium plaatst is niet te verwaarlozen. Een aquarium wordt gewoonlijk op een centrale plaats in een huis geplaatst, zodat het zich op ooghoogte bevindt wanneer men zit. Een dergelijke positie is zeer geschikt om van je vissen te genieten, maar ook wanneer je het aquarium wenst schoon te maken. Direct zonlicht moet vermeden worden. Hiermee moet rekening gehouden worden bij het opzetten van de aquariumbak om de vorming van algen te voorkomen. Indien het aquarium op een meubel geplaatst wordt, moet deze stabiel genoeg zijn om het gewicht van een gevuld aquarium te kunnen dragen. Bovendien moeten er stroomaansluitingen voor de aquariumapparatuur in de buurt zijn.

Inrichting van de vloer, planten en decoratie

Hoe aquarium inrichten?

De inrichting van het aquarium kan aan de hand van een schets gepland worden. Bij de inrichting van het aquarium wordt de apparatuur, zoals de interne filter of de aquarium verwarming, meestal achter wortels of planten verborgen. Bij de inrichting van het aquarium wordt een tot 10 centimeter dikke laag zand of grind over de voedingsbodem gelegd, die minstens 5 centimeter diep is en belangrijk is voor de planten.

Gebruik voor het inrichten van het aquarium geen grof grind of grind met scherpe randen, maar gepolijst grind, om het risico van verwonding van de vissen te voorkomen.

Vissen houden van een gevarieerde binnenhuisarchitectuur met grotten, afwisselende zones met dichte beplanting en open ruimtes. Bij de inrichting moeten kleine planten op de voorgrond geplaatst worden, grotere op de achtergrond. De planten moeten voorzichtig met lauw water worden gewassen voordat ze in het aquarium geplaatst worden. Het iets terugsnoeien van de wortels stimuleert vaak de groei van de plant. De planten moeten zo diep mogelijk geplant worden zodat ze stevig blijven. Om ervoor te zorgen dat de vissen zich op hun gemak voelen en niet aan permanente stress worden blootgesteld, moeten schuilplaatsen ook gecreëerd worden.

Plaatsing van de aquarium accessoires

Belangrijk aquarium accessoires zijn filters, verwarming en verlichting. Voor de verlichting van een aquarium zijn in de gespecialiseerde handel speciale, op de afmetingen van het aquarium afgestemde lichtbronnen verkrijgbaar. Planten hebben iets donkerder verlichting nodig, vissen meer licht en dag/nacht lichtwisselingen om zich prettig te voelen.

Te veel licht bevordert de groei van algen, te weinig licht remt de ontwikkeling van planten. Lichtpauzes (’s nachts of zelfs ’s middags) kunnen tijdens de inrichting van het aquarium met behulp van een tijdschakelaar worden ingesteld. Voor de filtratie van het water worden interne of externe filters gebruikt. Terwijl interne filters, die gemakkelijker te installeren zijn, om redenen van ruimte minder geschikt zijn voor kleinere aquaria, is de installatie van externe filters iets ingewikkelder vanwege het ontwerp ervan.

Als aquarium verwarming worden verwarmingselementen met een voor het aquarium geschikt vermogen gebruikt. Grotere aquaria hebben vaak verwarmingselementen in de filter ingebouwd. Bemesting kan gebeuren met plantenmest in tabletvorm of in vloeibare vorm.

Het vullen van het aquarium met water

Bij het inrichten van een aquarium is het raadzaam het langzaam met water te vullen met behulp van een waterslang, om zand en grind niet in beweging te brengen. De meeste waterplanten kunnen water van ongeveer 25 graden verdragen.

Een test op lekkage kan uitgevoerd worden nadat het aquarium voor een derde en voor twee derde gevuld is. Aquaria hebben gewoonlijk een markering die het toelaatbare bovenste waterpeil aangeeft. Na het vullen met water worden de filter, het verwarmingselement en de verlichting ingeschakeld.

Je dient ongeveer 14 dagen te wachten voordat er vissen in de bak geplaatst kunnen worden: Ten eerste moet zich in de filter een voldoende aantal waterzuiverende bacteriën hebben gevormd. Na 14 dagen kunnen de vissen in het aquarium geplaatst woren. Als vuistregel voor het inrichten van een aquarium geldt dat voor elke centimeter lengte van de vissen één liter water nodig is, waarbij ook rekening moet worden gehouden met de toekomstige groei van de vissen.

En klaar is kees: je kunt nu volop genieten van je aquarium. Vergeet je aquarium niet regelmatig schoon te maken om de goede gezondheid van je vissen te bewaren.

Zorg voor een geslaagde aquarium inrichting

Zorg voor een geslaagde aquariuminrichting

Klaar om je aquarium in te richten voor de eerste keer? Hieronder geef ik je nog enkele handige tips mee die ervoor zullen zorgen dat je aquarium inrichting 100% geslaagd is.

Tip 1: Kijk niet altijd naar de kosten, maar ook naar de kwaliteit

Als het om kosten en prijzen gaat, moet u ook op een paar dingen letten. Helaas zien we ook hier steeds weer beslissende fouten. Veel beginners kopen een goedkope 54 liter of 60 liter set en denken dat ze op de goede weg zijn. Helaas moeten we het ook hier oneens zijn, want enerzijds zijn deze aquaria meestal te klein en dus veel moeilijker te onderhouden, en anderzijds zitten er in deze sets bepaalde onderdelen die ook niet bepaald van hoge kwaliteit zijn. De tweede tip is dan ook om niet altijd alleen op de kosten af te gaan. Veel onderdelen zijn niet gemakkelijk te vervangen, dus moet je voor goede kwaliteit gaan. Eerst en vooral, het zwembad zelf.

Neem de tijd en plan alles zorgvuldig

Bij het inrichten van een nieuw aquarium moet je de tijd nemen, want als alles éénmaal ingericht is en het aquarium gevuld is met water, is het wachten geblazen. In ieder geval, introduceer nog geen vissen. Eerst moet zich een stikstofcyclus vormen, die verantwoordelijk is voor de afbraak van nitriet. Deze nitriet is zeer giftig voor siervissen. Daarom moet je wachten tot het aquarium de nitrietpiek heeft overleefd. Na deze piek moet deze dalen tot nul. Dan kun je de siervissen een paar dagen later zonder risico introduceren.

 

Tip 3: Besteed vanaf het begin aandacht aan de verzorging

Helaas worden de meeste fouten in het begin gemaakt. Het gevolg is problemen met algen of andere verstoringen van het biologisch evenwicht en de circulatie in een aquarium. Zorgmaatregelen worden ofwel overdreven ofwel volledig verwaarloosd. Hier moet je een gezonde middenweg vinden. Of het nu gaat om het reinigen van het glas, het filter of het controleren van de waterwaarden in het aquariumwater. Alles moet gebeuren in een bepaalde maat en op een bepaalde afstand.

Tip 4: Verwaarloos het schoonmaken niet, maar overdrijf ook niet

Natuurlijk wil je veel siervissen in je nieuw aquarium. Helaas moeten beginners ook hier een beetje voorzichtig mee zijn. Introduceer slechts één soort tegelijk en geniet dan eerst een paar dagen en weken van deze soort. Bovendien moeten te grote aantallen vermeden worden. Ook hier is minimalisme meestal beter en visueel aantrekkelijker dan veel soorten en slechts een kleine groep van elk.