Aquarium planten: soorten en onderhoud

Welke aquarium planten kiezen?

Aquarium planten zetten koolstofdioxide om in zuurstof, wat voor vissen levensbelangrijk is. Bovendien zuiveren ze het water door het teveel aan voedingsstoffen die via het vissenvoer in het water is terechtgekomen te absorberen. Ook schadelijke stoffen als ammoniak, nitriet en fosfaat worden uit het water gefilterd. Aquarium planten houden het ecologisch evenwicht in balans en zorgen daarnaast voor een schuilplaats voor de vissen.

Maar het is niet alleen noodzakelijk om je aquarium gezond te houden, het is ook mooi om met verschillende aquarium planten een minilandschap te maken.

Aquarium planten: voorgrond vs. achtergrond

Een aquariumlandschap creëer je door te variëren met verschillende plantjes, te spelen met kleur en een voorgrond, middengedeelte en achtergrond te maken. Plaats waterplantjes wel steeds in groepjes voor een mooier eindresultaat.

Op de voorgrond komen kleinere aquarium planten die zich over de bodem uitspreiden. Daarachter plantjes die opvallen door een bijzondere kleur of textuur. Laatst breng je achtergrondplanten aan om bijvoorbeeld een waterfilter te verbergen of extra structuur aan te brengen.

Soorten aquarium planten

Drijfplanten

Drijfplanten geven een natuurlijk en tegelijk bijzonder effect aan je aquarium. Gebruik ze om schaduw te creëren en fel licht te dimmen. De meeste drijfplanten groeien snel en vragen weinig verzorging.

Een voorbeeldje van een mooie drijfplant: Limnobium laevigatum
Limnobium laevigatum oogt erg mooi door de lange wortels en de dikke, ronde bladeren. Deze makkelijke aquariumplant is ideaal voor beginners, groeit heel snel en vraagt weinig verzorging.

Zuurstofplanten

Vissen hebben zuurstof nodig om te overleven. Het is dus belangrijk om voldoende zuurstofplantjes te voorzien. Wanneer vissen voortdurend naar de oppervlakte komen om lucht te happen, dan is er onvoldoende zuurstof aanwezig. Dit kan je verhelpen door zuurstofplanten aan je landscape toe te voegen.

Daarnaast zorgen zuurstofplanten ervoor dat er minder algen groeien omdat ze schadelijke stoffen zoals ammonium absorberen en afbreken. Het water is helder en algenvrij.

Volgende aquarium planten zijn ideale zuurstofplanten:

  • Waterpest (Elodea densa): Een van de bekendste zuurstofplanten! De wuivende lange stelen maken de planten niet alleen aantrekkelijk, maar bieden ook heel wat schuilplaats voor de vissen. Waterpest groeit pijlsnel en wordt daarom vaak gebruikt om een nieuw aquarium op te starten omwille van het snelle resultaat. Waterpest is geschikt voor beginners, want de verzorgingseisen zijn minimaal. Plaats waterpest op de achtergrond van je landscape, de lange planten zijn ideaal om waterfilters of een verwarmingselement te verbergen.
  • Aarvederkruid (Myriophylum): Aarvederkruid is met zijn wuivende takjes een hele mooie aanwinst voor elk aquarium, maar wel een plantje voor gevorderde aquariumliefhebbers. Aarvederkruid moet regelmatig gesnoeid worden. Daarnaast is het belangrijk om de voedingsstoffen goed op peil te houden om de mooie groene kleur te behouden.

Paludariumplanten

In een paludarium maak je een kunstmatige leefomgeving, voor bijvoorbeeld kikkers, met zowel water als land. Het soort plantjes dat je in een paludarium zet, houdt van warmte, veel licht en veel vocht. Het is dus belangrijk om de juiste tropische planten te kiezen die binnen een dergelijke omgeving goed gedijen zoals bijvoorbeeld de Acorus gramineus variegatus. Deze sprieterige tropische plant is ideaal om op de achtergrond van een paludarium te zetten. Een Acorus groeit traag, maar wordt wel een zestigtal centimeter groot.

Rode aquariumplanten

Met rode planten in je aquarium breng je bijzondere accenten aan. Nadeel is wel dat deze planten een aangepaste verzorging vragen, wil je de mooie en intense rode kleur behouden.

Allereerst moet de lichtintensiteit goed zitten. Zorg voor voldoende (kunstmatige) belichting, plaats reflectoren om lichtstralen te versterken en zet de plantjes op een plaats waar ze voldoende beschenen worden. Zorg voor genoeg licht binnen het 630-700nm-lichtspectrum, het rode kleurspectrum, dit zal de rode kleur van je plantjes extra benadrukken.

Door de grote hoeveelheid licht hebben rode aquariumplanten meer nood aan voeding, ijzer en CO2. Merk je dat de planten hun rode kleur verliezen en stilaan groen worden, dan verhoog je de hoeveelheid licht, voeding, ijzer en CO2.

Een ideale rode aquariumplant is de Tijgerlotus (Nymphaea lotus). De zogenaamde rode lotus springt meteen in het oog. De lelieachtige plant wordt tot twintig centimeter lang, groeit tamelijk snel en heeft een grote lichtbehoefte. De Alternantha reineckii is een rood waterplantje, groeit tamelijk snel en blijft, mits de juiste verzorging, mooi compact. Wanneer je deze bodembedekker snoeit, groeit het uit tot een tapijt van rode blaadjes.

Rode aquarium planten

Snelgroeiende aquariumplanten

Bij het opstarten van een aquarium mogen snelgroeiende aquariumplanten niet ontbreken. Ze zorgen voor zuurstof en helpen de aanwezige bacteriën met het filteren van de schadelijke stoffen. Door hun snelle groei zorgen ze vlug voor een mooi landscape in je aquarium. Ze zijn best betaalbaar en vragen bovendien weinig verzorging. Ook wanneer het ecologisch evenwicht in jouw aquarium nog niet helemaal in balans is, zullen deze planten goed gedijen. Snoei wel regelmatig bij, zodat de planten het aquarium niet overwoekeren.

Ideaal voor de snelle start van een aquarium is Vallisneria, een verzamelnaam voor de bekende sliertachtige planten die in de meeste aquaria terug te vinden zijn. Vallisneria bestaat in krullende varianten (Vallisneria asiatica), rechte soorten (Vallisneria spiralis), kleine plantjes (Vallisneria mana) of net grote soorten (Vallisneria gigantea). Ideaal om mee te experimenteren door de verschillende varianten met elkaar te gaan combineren.

Kunstplanten

Kunstplanten in een aquarium gebruik je enkel vanuit esthetisch oogpunt. De ‘plantjes’ zijn gemaakt uit onderhoudsvriendelijke materialen en zijn een leuk decoratief element om landscapes net dat ietsje meer te geven. Ook wanneer goudvissen in jouw aquarium huizen zijn kunstplanten ideaal. Goudvissen zijn namelijk veelvraten die alle natuurlijke aquarium planten verorberen.

Hoe aquarium planten onderhouden?

Informeer naar de juiste aquariumplanten die ongeveer dezelfde verzorging nodig hebben op vlak van belichting, warmte en voedingsstoffen. Stem verlichting en voeding op elkaar af. Hoe meer licht de planten krijgen, hoe meer voeding ze nodig zullen hebben om goed te kunnen groeien.

Plantenvoeding aquarium

Zorg voor kwalitatieve meststoffen en voeg CO2 toe aan het water. CO2 is namelijk niet aanwezig in kraantjeswater waarmee je het aquarium vult. Hou de hoeveelheid CO2 en voedingsstoffen echter goed in de gaten. Een tekort veroorzaakt slechte plantengroei, een teveel leidt tot algengroei.