Aquarium verlichting: soorten en extra info

Speciale aquariumverlichting is een vereiste voor een aquarium. Velen denken dat vissen alleen overdag licht nodig hebben of dat zonlicht alleen voldoende is, maar dat is niet het geval. Vissen hebben zowel overdag als ’s nachts licht nodig.

Een aquarium is een biotoop die is ontworpen om het leven erin tentoon te stellen en er van te genieten. Daarvoor is passende aquariumverlichting nodig. Verlichting is echter ook noodzakelijk voor het leven in het aquarium. Met geschikte aquariumverlichting kunnen vissen en planten namelijk goed gedijen. In die zin is de juiste en correcte verlichting in het aquarium veel meer dan een esthetische gril. Het is simpelweg een must!

Wanneer moet aquarium verlichting aan?

Wanneer moet aquarium verlichting aan?

Totale duisternis bestaat niet. Er moet altijd een beetje verlichting zijn, zodat de dieren zich kunnen oriënteren in hun nachtelijke beweging. Wist je dat vissen gestrest raken als ze zich in slechte lichtomstandigheden bevinden?

Verlichting voor aquarium overdag

Het licht regelt de temperatuur van het aquarium. Het water in de natuurlijke omgeving van de vis is overdag warmer en koelt ’s nachts af. Ditzelfde effect kan ook worden bereikt door gebruik te maken van lampen, waardoor de temperatuur van het water wordt gereguleerd.

Uiteraard moet de temperatuur overeenkomen met de bewoners van het aquarium, of het nu gaat om zoet- of zoutwatervissen of rifsoorten. Aquarium verlichting overdag moet op wit licht zijn gebaseerd.

De ontwikkeling van de vissen wordt hiermee gestimuleerd, maar ook de groei van natuurlijke planten die een gezond ecosysteem in het aquarium helpen behouden. Dit verbetert het leven van de vissen aanzienlijk.

Aquarium nachtverlichting

’s Nachts moet de verlichting speciaal zijn. Zoals we eerder aangaven kan het niet helemaal donker zijn. Er zijn veel lampen die het licht van de maan simuleren. Denk bijvoorbeeld aan de led-nachtlampen die dienen ter verlichting van verschillende soorten aquaria met een verscheidenheid aan vissen. Op hun beurt kunnen aquaria ook worden verlicht met een meer gedempt wit licht of met zacht extern licht. De bedoeling is om, zelfs als het ’s nachts is, altijd een beetje verlichting aan te laten staan in het aquarium.

Hoe lang moet aquarium verlichting aan?

Dit is de vraag van vrijwel elke hobbyist die begint in de wereld van aquaria, vissen en beplanting. Vissen die overdag gevoerd worden, moeten voor en na het voederen 30 minuten licht hebben. De meeste aquariumplanten hebben 12 uur per dag verlichting of licht van tl-buizen nodig. Plotselinge veranderingen in het licht kunnen de vissen belasten of stressen. Bij het aan- of uitschakelen van de dekverlichting is het handig om de verlichting in de ruimte waar het aquarium is geplaatst minimaal 30 minuten aan te laten staan.

Soorten verlichting

Om een aquarium voldoende te verlichten, is het noodzakelijk om de basisconcepten te kennen die de verlichting in het aquarium regelen: de hoeveelheid licht die nodig is om het aquarium te verlichten, soorten lichten en manieren om ze te combineren.

Aquarium verlichting gedurende de dag

De verlichting in het aquarium bij daglicht is best bijzonder. Je hebt lampen nodig die unieke golflengten uitstralen. Ook moet je rekening houden met de vissoorten die je in jouw aquarium hebt. Zo krijgen vissen in bosrijke gebieden doorgaans niet veel verlichting. Daarentegen leven vissen uit tropische gebieden of eilandriffen in overvloedige verlichting onder water.

TL-verlichting

Tl-verlichting is een goedkope en efficiënte optie voor de meeste aquaria. Het verlicht gelijkmatig door het hele aquarium en zet de verbruikte energie efficiënt om in licht. Tl-verlichting voorzien zoet- en zoutwateraquaria van verlichting die de fotosynthese stimuleert en tegelijkertijd bijdraagt aan een prachtig zicht op het aquarium. Dit type verlichting kan intense lichtniveaus produceren uit buizen met compacte afmetingen en bieden uitstekende spectrale eigenschappen, die allemaal samen zorgen voor een superieure groei van koraal en levende planten en een verbeterde esthetiek.

Voor dit type verlichting zijn de intensiteitsniveaus van Watt per liter aquariumwater gemeten.

 • Lage verlichting: tussen 0 en 0,3 watt / liter (30 lumen per liter)
 • Gemiddelde verlichting: tussen 0,3 en 0,7 watt / liter (50 lumen per liter)
 • Hoge verlichting: 0,7-1 watt / liter (70 lumen per liter)
 • Zeer hoge verlichting: meer dan 1 watt / liter (100 lumen liter)

LED-verlichting

Led verlichting de bij nacht wordt gebruikt, gaat lang mee, verbruikt weinig energie en genereert praktisch geen warmte. Leds hebben een zeer laag energieverbruik, een zeer lange levensduur (ze bieden meer dan 60.000 branduren) en genereren weinig warmte. Hoewel het gezien de investering een relatief dure oplossing is, loont het in de loop van de tijd. Het is belangrijk om de kleurencombinatie goed te kiezen om een spectrum te genereren dat lijkt op dat van daglicht.

Voor dit type verlichting zijn de intensiteitsniveaus van Watt per liter aquariumwater gemeten.

 • Lage verlichting: tussen 0 en 15 lumen / liter
 • Gemiddelde verlichting: tussen 15 en 25 lumen / liter
 • Hoge verlichting: tussen 25 en 35 lumen / liter
 • Zeer hoge verlichting: meer dan 35 lumen / liter

Aandachtspunten bij keuze aquarium verlichting

Welke aquarium verlichting kiezen?

Gloeilampverlichting is beschikbaar, maar biedt niet dezelfde esthetiek of efficiëntiewaarde als tl-verlichting. Als je een bepaalde hoeveel licht erin zet, bijvoorbeeld met een bereik van 1 tot 3 watt per 3,8 liter water, dan zullen de meeste zoetwateraquaria voorzien zijn van optimale plantengroei en visuele presentatie. Wanneer je de regel watts per liter water gebruikt, moet je wel 10-15% van het volume aftrekken om rekening te houden met de waterverplaatsing vanwege de aquariuminhoud.

Kleur aquarium verlichting

LED-verlichting in deze vier kleuren heeft de volgende uitwerking:

 • Rood – Ideaal voor het observeren van nachtdieren.
 • Groen – Accentueert levende planten.
 • Blauw – Simuleert het maanlicht.
 • Neutraal wit – Creëert natuurlijke contrasten.

Informatie van verschillende ervaren aquariumliefhebbers, diverse metingen en ervaringen voor wat betreft de meest geschikte golflengte om maanlicht te simuleren die wordt gebruikt door onze mariene bewoners, ligt in het bereik van 470-480 nm. Dat wil zeggen de blauwe kleur, volgens het zichtbare spectrum.

Aquarium met of zonder nachtverlichting

Of je nu een zoetwateraquarium hebt, een zee met alleen levende rotsen of een rifaquarium, gebruik nachtverlichting om een opwindende nachtelijke activiteit te verlichten. Het nachtleven in je aquarium kan fascinerend zijn. Sommige koralen zijn fluorescerend onder het maanlicht en creëren een oogverblindende lichtshow. In zoetwateraquaria verliezen bepaalde vissen, zoals meervallen, hun verlegenheid overdag en zwemmen expres, individueel of met andere meervallen.

Grootte aquarium

Niet alle aquaria zijn hetzelfde, dus de hoeveelheid licht die moet worden gebruikt, hangt af van hun grootte en de soort die erin leeft. De variabelen waarmee rekening moet worden gehouden om de benodigde hoeveelheid licht te bepalen, zijn de volgende:

 • In een aquarium is het noodzakelijk om de dag / nacht-cyclus na te bootsen met behulp van kunstlicht. Dit is nodig om te voorkomen dat de vissen gestrest raken en hun normale levenscyclus verstoren. In deze gevallen is het nodig om het verlichtingssysteem in het aquarium te automatiseren zodat het voldoet aan een bepaald aantal aan- en uit-uren.
 • Er zijn soorten aquariumplanten die veeleisender zijn qua hoeveelheid licht, andere weer iets minder. Elke vissoort in het aquarium heeft zijn eigen verlichtingsbehoefte.
 • De gemakkelijkste planten om in aquaria te houden, hebben een hoeveelheid van ongeveer 10 of 20 lumen per liter water nodig.