Hoe een aquarium schoonmaken?

Het schoonmaken van een aquarium is onmisbaar voor de gezondheid van de vissen die erin leven. Als je het aquarium wilt schoonmaken, zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden en ook een paar accessoires, die soms meer en soms minder nuttig zijn. Je kunt ook veel dingen fverkeerd doen bij het schoonmaken van een aquarium.

Ik geef je graag het volledige stappenplan mee voor het reinigen van een aquarium, evenals enkele tips die je zeker moet vermijden wanneer je met reinigen gaat starten.

Aquarium schoonmaken: het stappenplan

Hoe een aquarium schoonmaken?

Hoe een aquarium schoongemaakt moet worden, hangt af van de vraag of je een zoetwater- of een zoutwateraquarium hebt. In dit artikel gaan we nader in op de manier hoe een zoetwateraquarium gereinigd moet worden. Het schoonmaken van een aquarium gebeurt best op verschillende dagen. Als je algen, eitjes en kalkaanslag van het glas wilt schrobben, zullen er nogal wat zwevende deeltjes zijn. Een groot deel zal door het filter opgevangen worden, de rest zal naar de bodem zinken. Dit is niet erg. Zodra het vuil neergedaald is, kun je de bodem schoonmaken.

Stap 1: Aquarium glas schoonmaken

Neem een spons of een zachte borstel en reinig het glazen oppervlak. Het reinigingsgereedschap mag alleen voor het aquarium gebruikt worden (gebruik deze dus niet voor je keuken!) Zeep, chemicaliƫn of voedselresten zouden er anders aan kunnen blijven kleven. Zorg ervoor dat er geen zand in de borstel of spons zit om krassen op het glas te voorkomen. Een blik van buitenaf helpt om te zien of je plekken vergeten bent. Eens de ramen schoon zijn, kan er vuil in het water drijven. Geen paniek, het vuil zal zinken en grotendeels weggezogen worden door de filter.

Stap 2: Bodem aquarium schoonmaken

Of je nu grind of zand hebt, je hoeft het er niet uit te halen tenzij er ergens schimmel zit. Om de bodem schoon te maken neem je een emme en een zuigslang of zuigbel nodig. De zuigslang kan eventueel bevestigd worden tegen het raam met een zuignap. De zuigbel heeft het voordeel dat je diep in de grond kunt graven zonder dat de grond weggezogen wordt. Het lichte vuil wordt weggezogen, het zware zand of grind blijft achter. De zuigbel heeft als nadeel dat hij niet zo flexibel is als een slang, zodat je smalle plaatsen niet zo gemakkelijk kunt bereiken als met een zuigslang.

Stofzuig de bodem grondig totdat al het grotere vuil verwijderd is. Als je een zuigbel gebruikt, kun je tot op de bodem gaan. Als alleen de slang wordt gebruikt, dan blijf je best 1-2 cm boven de bodem. Je moet relatief snel werken, zodat je niet te veel water uit het aquarium haalt. Maar blijf voorzichtig te werk gaan, anders kun je vissen verwonden of planten beschadigen.

Stap 3: Aquarium decoratie en kunstplanten schoonmaken

Persoonlijk maak ik niet voortdurend mijn decoratie schoon (ik gebruik geen kunstplanten). Als de aquarium decoratie echt zo vuil is dat het met algen besmeurd is, dan kun je het er toch best even uithalen. Om het gebruik van reinigingsmiddelen te vermijden, kun je dan proberen het vuil of de aangroei te verwijderen met een tandenborstel onder warm stromend water. Als het echt niet anders kan, kun je ze ook laten weken (opgelet: niet geschikt voor wortels of andere houten delen die doorweekt raken). Er bestaat een speciaal schoonmaakmiddel voor het reinigen van decoratie, zoals de “Power Clean” van JBL. Maar ik moet toegeven dat ik mijn aquarium nu al enkele jaren heb en nog nooit nood heb gehad aan dit product.

Stap 4: Het aquarium bijvullen met water

Nu moet je het water bijvullen. Zorg ervoor dat het water ongeveer dezelfde temperatuur heeft als het water in het aquarium. Het is altijd een goed idee om een verwarmingsstaaf met een thermometer in het aquarium te gebruiken, omdat de temperatuurverschillen daardoor snel weer in evenwicht worden gebracht. Er zijn aquaria die een overloopsysteem hebben. Dit betekent dat het aquarium niet kan overlopen. Wanneer het aquarium weer met water gevuld is, controleer je de pH-waarde en pas je deze zo nodig aan, evenals de hardheid van het water.

Stap 5: Aquarium filter reinigen

In geen geval mag de aquarium filter op dezelfde dag schoongemaakt worden als het aquarium. Wanneer moet je de filter dan wel schoonmaken? De filter herbergt nuttige organismen zoals bacteriƫn. Daarom moet deze alleen gereinigd worden als het zijn functie niet meer kan vervullen. Dit betekent dat het niet langer filtert of niet langer de nodige stroming creƫert. Neem gewoon een emmer vol aquariumwater en maak de filtermedia in de emmer lichtjes schoon.

Filtersponzen worden licht aangedrukt, watten kunnen vervangen worden (nieuwe watten dien je vooraf grondig te wassen). Substraat wordt licht omgewoeld in de emmer. Reinig het filtermedium niet volledig, anders vernietigt je het bacterie-evenwicht. Bij het reinigen van de filter mogen geen chemicaliƫn of detergenten gebruikt worden (op voorwaarde dat het daarna opnieuw gebruikt wordt).

Aquarium schoonmaken: tips&tricks

Hoe een aquarium reinigen in 5 stappen?

Veel aquarianen zijn zich er niet van bewust dat een aquarium een biotoop is. Als het aquarium niet zichtbaar erg vuil is, hoeft er niets te gebeuren. Hoe vaak je het aquarium moet schoonmaken, hangt van veel factoren af:

  • Hoeveel vissen zijn er in het aquarium?
  • Welke soort vissen leven in het aquarium?
  • Wat is de grootte van het aquarium?
  • Wat is de sterkte van de filter?
  • Hoeveel voeding geef je aan je vissen en hoeveel blijft er op de bodem liggen?
  • Gebruik je kunstplanten of natuurlijke planten?

Niet alle aquariumbewoners vervuilen het aquarium in dezelfde mate. Enerzijds eten sommige vissen meer voedsel dan andere soorten en veroorzaken zo meer vervuiling. Aan de andere kant zijn er vissen, garnalen en slakken die juist helpen om het aquarium schoon te houden.

Kleine aquaria moeten vaker worden schoongemaakt dan grote aquaria, vooral als er veel dieren in het aquarium zitten. Het aquariumfilter helpt ook bij het schoonmaken. Als de filter te zwak is of het verkeerde filtermedium heeft, zal het aquarium sneller vuil worden. Als je de vissen te veel voert en daardoor de bodem bevuilt, zul je het vaker moeten schoonmaken (vooral als er geen vissen zijn om de bodem schoon te maken). Als je het water te weinig ververst, zal het water ook sneller troebel worden, waardoor vuil zich op de bodem kan afzetten. Met te veel verlichting en te weinig beplanting worden bovendien de perfecte omstandigheden geschapen voor algengroei.

Is een volledige reiniging van het aquarium noodzakelijk?

In principe zou er geen reden moeten zijn om het aquarium helemaal schoon te maken. Je ziet de hele tijd instructies op het internet die laten zien hoe je het aquarium volledig leegmaakt, alle vissen eruit haalt, het filter schoonmaakt en het water volledig ververst. Maar dit is allesbehalve aan te raden.

Het aquarium omvat bacteriƫn. Bacteriƫn zijn meestal niet schadelijk, maar noodzakelijk voor een gezond aquarium. Ze helpen giftige stoffen af te breken. Er zitten ook waardevolle voedingsstoffen in het water. Bovendien veroorzaakt het voortdurend verhuizen van de vis onnodige stress.

Vermijd ook absoluut het gebruik van agressieve chemicaliƫn. Deze zijn achteraf moeilijk te verwijderen zijn. In het ergste geval gaan planten en vissen dood of ze lijden er later aan. Er is geen reden voor een nauwgezette hygiƫne, tenzij het om een speciale vissoort gaat die je wilt kweken. Maar ook hier is geen plaats voor chemicaliƫn.

Je moet het aquarium met zorg schoonmaken en nooit een netheidsfreak worden. Een aquarium is veel minder werk als je deze geregeld in het oog houdt en telkens weer een beetje opkuist.

[/column_1]