Waar je aquarium plaatsen? Enkele basisprincipes

Waar je aquarium plaatsen? Enkele tips!

De plaats van je aquarium in huis is zeer belangrijk. Het verplaatsen van een aquarium vergt veel inspanning: het water moet eerst geleegd worden, de stenen, wortels en vissen moeten verwijderd worden evenals de bodem als het aquarium groter is dan 50 liter. Dit vergt dus heel wat werk en stress. En niet alleen voor jou, maar ook voor je vissen. Bespaar jezelf dus moeite en onnodige stress door vooraf de tijd te nemen om de meeste geschikte locatie voor je aquarium te vinden.

In dit artikel geven ik je enkele tips die je zullen helpen om je aquarium te plaatsen op de beste plek in huis!

Plaats je aquarium op een plek die zichtbaar is

De kans is groot dat je je aquarium zult willen bewonderen. Vergeet dus de kelder of de wasruimte. De woonkamer, de eetkamer, de slaapkamer (en waarom niet de keuken!) zijn de meestgekozen ruimtes waar een aquarium geplaatst wordt. Je zult het op prijs kunnen stellen dat je jouw aquarium kunt bewonderen vanaf de eettafel of de bank, voor een moment van ontspanning.

Het aantal beschikbare stopcontacten zal ook bepalend zijn bij de keuze van ruimte. Weet je al hoeveel stopcontacten jouw aquarium nodig zal hebben? Hou alvast rekening met het volgende:

Hieraan kunnen een aantal accessoires toegevoegd worden die nog eens extra stopcontacten zullen vergen. Niemand ziet ecther graag elektrische draden door het hele huis lopen. Het is niet esthetisch en kan gevaarlijk zijn. Kies dus ook voor een plaats dicht bij een stopcontact. Idealiter wordt het aquarium boven twee stopcontacten geplaatst, zodat de apparatuur gespreid kan worden.

Het aquarium plaatsen op een stabiele en vlakke ondergrond

De tank van het aquarium zelf weegt niet zo veel. Voeg daar echter de vloer, het water en de decoratie aan toe en het totale gewicht kan behoorlijk oplopen.Om een idee te krijgen van het totale gewicht, vermenigvuldig je het bruto volume van het aquarium met 1,5. Een aquarium van 20l weegt ongeveer 30kg, een aquarium van 50l 75kg, een aquarium van 150l 225kg…

Jouw klein dressoir mag dan mooi zijn, kan het wel degelijk een aquarium van 75kg aan? Weet je zeker dat je jouw toekomstig aquarium van 300 liter op de eerste verdieping van jouw rijtjeshuis wilt plaatsen? Je wilt namelijk geen gedoe met een vloer of een meubelstuk dat de last van het aquarium niet kan dragen.

Afhankelijk van het type en de grootte van uw aquarium kan zich op de plaats van het aquarium snel een gewicht van enkele honderden kilo’s ophopen, hetgeen een stabiele basis vereist. In de meeste gevallen, zelfs bij grotere aquaria, speelt het gewicht geen rol bij de stabiliteit van het substraat.

Indien mogelijk moet het aquarium altijd op een vlakke ondergrond staan, omdat alleen op die manier het gewicht gelijkmatig over het gehele oppervlak van het aquarium verdeeld wordt. Naar mijn mening is een vlakke basis ook uit visueel oogpunt altijd voordelig. Onderkasten en deuren zullen ook veel minder snel vervormen als het aquarium op de grond wordt geplaatst, vanwege de gelijkmatige verdeling van het gewicht.

Plaast je aquarium niet te ver van een waterbron

Een aquarium heeft wekelijkse waterverversing nodig. Als je een nano-aquarium wilt, of een aquarium van minder dan 20 liter, hoef je niet per se in de buurt van een waterbron te zijn. Je kunt gewoon een waterfles gebruiken om water te verversen.

Echter, met volumes groter dan 20 liter (50l, 80l, 130l, 150l… en meer), zul je het snel beu worden om met waterflessen door het huis te lopen voor de wekelijkse waterverversing.

Wat is nu het risico als je aquarium te ver van een waterbron staat? Meestal zul je de waterverversing dan uitstellen. Iedereen die een aquarium heeft, heeft dit wel eens gedaan. Maak er echter geen gewoonte van, want het niet verversen van het water leidt tot een verandering van de waterwaarden van het aquarium. Het eindresultaat is stress voor de vissen, ziekte, algen- en plantengroei.

Kortom, om de duivel niet in verleiding te brengen, moet je ervoor kiezen het aquarium in de buurt van een gootsteen te plaatsen.

Je zult ook vaak in het aquarium aan het werk zijn. De inrichting, de waterverversing, het onderhoud van de planten, het schoonmaken van de glazen wanden… Je zult ook voldoende ruimte nodig moeten hebben om comfortabel te kunnen werken.

Je moet éénvoudig toegang hebben tot het bovenste gedeelte van het aquarium en de bijbehorende apparatuur. Je zult ook ruimte rond het aquarium nodig moeten hebben voor een emmer, een reservoir voor waterverversing, en alle accessoires die je nodig hebt voor het onderhoud.

Plaats daarom een aquarium nooit vlak tegen een muur. Door ruimte over te laten aan de achterkant kunnen de elektrische draden voor het licht en de pomp door.  Waterverversing en onderhoud brengen ook  hun deel van waterspatten met zich mee. Tegels op de vloer zijn veilig, maar tapijten en parketvloeren moeten tijdens het onderhoud beschermd worden. Een plastic folie bedekt met dweilen doeken kan heel wat problemen voorkomen.

Wat is de beste plek voor het plaatsen van je aquarium?

Zoek een ruimte met een stabiele kamertemperatuur

De temperatuur van een aquarium kan snel veranderen, en deze schommelingen moeten in het belang van de vissen zo veel mogelijk vermeden worden.

  • Plaats jouw aquarium daarom niet op een plaats die grote temperatuurschommelingen kan veroorzaken:
  • verwarmingstoestellen
  • Airco’s en ventilatoren
  • Een slecht geïsoleerd of open raam kan jouw aquarium door tocht afkoelen. Plaats een aquarium ook niet voor een raam waar direct zonlicht op valt: hierdoor verandert niet alleen de temperatuur, maar door direct zonlicht groeien er ook algen op het glas.
  • Probeer eveneens het aquarium uit de buurt van een televisietoestel te houden, omdat dan twee lichtbronnen te dicht bij elkaar zouden staan.

Heb je al een idee van de perfecte plek om je aquarium te plaatsen? Vergeet niet dat het verplaatsen van een aquarium tijdrovend is. Zorg er dus voor dat je eerste keuze, de beste keuze is.