Hoe een aquarium opstarten? Dé complete gids

Hoe aquarium opstarten?

Droom je van een aquarium vol mooie vissen en zeedieren in jouw huis? Dan wil je natuurlijk niet dat er problemen ontstaan in de eerste fase van een aquarium opstarten. Door een aquarium op de juiste manier op te starten, zorg je ervoor dat vissen en andere zeedieren gezond blijven. Het kan je bovendien veel geld besparen! In dit artikel lees je precies hoe je een aquarium moet opstarten. Van een zoutwater aquarium opstarten tot een aquarium vol gezonde planten realiseren, je leest alle informatie hieronder!

Hoe lang duurt het om een aquarium op te starten?

Een aquarium opstarten neemt enkele weken tot maanden in beslag. Het is hierbij noodzakelijk om het aquarium over de nitrietpiek heen te laten komen. Doorgaans duurt het twee tot acht weken voordat het water geen nitriet meer bevat.

Het belang van bacteriën

Tijdens een aquarium opstarten is het van belang om voldoende bacteriën in het water op te bouwen. Deze bacteriën zorgen ervoor dat jouw vissen beter in het aquarium zullen gedijen. We hebben het hier over de volgende bacteriën en hun werking:

  • Afbraakbacteriën: Deze bacteriëngroep breekt organisch materiaal af.
  • Ammonia: Tijdens het afbreken van organisch materiaal komt ammoniak vrij in het water. Als ammoniak in contact komt met water ontstaat ammonia. Ammoniak in je aquarium zorgt onder meer voor algen.
  • Nitrificerende bacteriën: Deze bacteriën worden opgedeeld in ammonia verwerkers en nitriet verwerkers. Ze groeien het snelst wanneer het water op de juiste temperatuur is (tussen de 20 en 25 graden) en er genoeg zuurstof aanwezig is.

Bacteriën zijn dus met elkaar in evenwicht en zorgen voor een leefbaar klimaat voor de vissen in jouw aquarium.

Zeeaquarium vs. zoetwater aquarium

Wil je een aquarium opstarten met zoutwater of liever een zoetwater aquarium? Of wellicht wil je juist overstappen van het ene soort aquarium naar het andere? Lees hieronder hoe je dit met de een ruime (vierkante!) bak en de juiste benodigdheden kunt realiseren.

Zeeaquarium opstarten

Een zeeaquarium start je het beste op in een ruime bak op een dressoir. Dit laatste omdat een zeeaquarium behoorlijk zwaar kan worden. Een zeeaquarium bevat osmose water met verschillende zouten die allemaal invloed hebben op de (tropische) vissen en koralen die je in het aquarium plaatst. Het is van belang dat je je van tevoren goed inleest in deze complexe verhoudingen!

Om een zeeaquarium de zee echt in huis haalt, is het noodzakelijk dat jouw aquarium voorzien is van een verwarmingselement en opvoerpomp. Dit laatste creëert warme golven, zoals in de zee. Om het koraal van genoeg UV-straling te voorzien, dien je de verlichting op 14 uur per dag te zetten. Halveer dit in de opstartfase.

Je kunt vervolgens de bodem bedekken met koraalzand. Om de vissen en zeedieren in het zeeaquarium gezond te houden, kun je het beste een levende steen in het aquarium leggen en de bak vullen met osmose water via een osmoseapparaat.

Hierna kun je het zeeaquarium het beste even zes weken met rust laten. Na twee weken zul je wat aanslag zien, dit trekt vanzelf weer weg. In de tussentijd dien je de waarden in de gaten te houden met een testset om vast te stellen of het aquarium leefbaar is. Zien de waarden er gunstig uit? Voeg dan de eerste ongewervelden toe die het aquarium schoonhouden, zoals de poetsgarnalen, zee-egels en turboslakken.

Zoetwater aquarium opstarten

Het opstarten van een zoetwater aquarium verloopt ongeveer net zoals hierboven beschreven staat bij een zeewater aquarium. Er is echter wel sprake van verschillende benodigdheden.

Zo houd je in een zoetwater aquarium geen koraal maar aquarium planten. Voeg zand of grind toe en zet de verlichting op ongeveer zes uur per dag. Plaats een aquarium filter zodat het water goed gefilterd kan worden. Begin met aquascapen door middel van hout en stenen. Plant voldoende waterplanten in het aquarium. Als laatste vul je het aquarium met water. Zorg ervoor dat het water tussen de 20 en 25 graden is. Laat de bak rusten en je zult na enkele weken een soort mist zien. Dit trekt vanzelf weer weg. Vanaf twee weken is het mogelijk om rustig wat vissen aan het zoetwater aquarium toe te voegen.

Hoe zoetwater aquarium opstarten?

Aquarium opstarten: het 5-stappenplan

Een aquarium opstarten duurt dus enkele weken tot maanden. Hieronder volgt een overzichtelijk stappenplan hoe je in vijf stappen een aquarium kunt opstarten.

Stap 1: Bepaal de stijl en plaats van je aquarium

Voordat je je aquarium gaat opstarten heb je misschien heb je al een idee voor de stijl; anders kun je op internet genoeg inspiratie voor aquascaping opdoen. Wat dacht je van een biotoop? Japans aquarium of een aquarium in jungle stijl? Plaats een aquarium liever op een plek waar geen zonlicht komt, dit voorkomt namelijk algenvorming.

Stap 2: Voeg de bodemlaag en aquariumplanten toe

In een zoutwater aquarium bedek je de bodem met koraalzand, een zoetwater aquarium met grind of zand. Voeg koraal toe aan het zoetwater aquarium en voldoende waterplanten aan het zoetwater aquarium.

Stap 3: Voeg de filter, verlichting en verwarming

Voeg een filter en verlichting toe – eventueel een osmoseapparaat en opvoerpomp – en verwarming. Houd de temperatuur tussen de 20 en 25 graden.

Stap 4: Vul het aquarium en test het water

Vul het aquarium met (osmose)water en test gedurende twee tot acht weken of het water de juiste waarden heeft en dus leefbaar is. Bij een aquarium opstarten is dit de belangrijkste stap, je wilt immers een prettig leefklimaat voor jouw vissen en zeedieren.

Stap 5: Wees geduldig en voeg de vissen toe

Wacht rustig af en voeg geleidelijk aan wat vissen toe. Je kunt ook beginnen met ongewervelden poetsertjes die het aquarium lekker schoon en gezond houden.