Aquarium kopen: met welke criteria rekening houden?

Aquaristiek wordt steeds populairder. In deze gids heb ik de belangrijkste criteria opgesteld waar je op moet letten bij de aanschaf van een aquarium: zo kun je het juiste type aquarium vinden en te weten komen welke accessoires u nodig hebt.

Koopcriteria aquarium: grootte, accessoires en vissen

Bij het eerste aquarium rijzen een heleboel vragen op. Een van de eerste vragen is welke grootte van aquariumje moet kiezen. Men begint meestal met het idee dat men een kleine – of zelfs een zeer kleie – aquarium nodig heeft. Hoe kleiner het aquarium, hoe zuiniger het namelijk zou zijn en hoe gemakkelijker het te onderhouden zou zijn. Wanneer je met een nieuwe hobby begint, denk je eigenlijk dat je klein moet beginnen.

Niets is echter minder waar! En een groot aquarium hoeft bovendien niet per se meer te kosten! De prijs is niet alleen een kwestie van volume, maar ook van kwaliteit en design.

Hoe groter het aquarium dus, hoe beter. Waarom? Onderhoud en gebruiksgemak.

Waar aquarium plaatsen in huis?

Een groot aquarium kopen is gemakkelijker voor beginners

Het belangrijkste bij het houden van een aquarium is het water gezond en stabiel te houden voor het welzijn van de vissen. Het kan in het begin moeilijk zijn om te begrijpen wat ph, gh en andere parameters betekenen. Als je dus begint met een aquarium is het vooral belangrijk om te weten dat je het water alleen gezond en stabiel kunt houden met regelmatig onderhoud en dit betekent: wekelijks water verversen.

Hoe kleiner het aquarium, hoe minder water er is en hoe kleiner het overzicht, hoe groter de invloed op de waterkwaliteit. Iets te veel voer in een aquarium van 10 liter zal bijvoorbeeld meer vervuilen dan in een aquarium van 50 liter.

Waterverversing is altijd nodig, zelfs bij grote aquaria. Ze komen echter minder vaak voor dan in kleine aquaria omdat het evenwicht stabieler is. Als het water niet vaak genoeg wordt ververst, zal het afwijken van de aanbevolen parameters en zullen de vissen vatbaarder zijn voor ziekten.

Er moet ook rekening mee worden gehouden dat vissen ruimte nodig hebben, en dat het houden ervan in een te klein en te talrijk aquarium een bron van stress is. En in de aquaristiek staat stress bij vissen gelijk aan ziekte of zelfs de dood.

Als beginner wil je veel vissen hebben, zelfs als dat betekent dat je vissen moet kiezen die normaal in een veel groter aquarium zouden leven. Helaas is dit een recept voor mislukking, want de vis zal uiteindelijk voortijdig sterven.

In plaats van een klein aquarium te nemen en je vervolgens af te vragen welke vissen je erin kunt plaatsen, kun je beter het tegenovergestelde uitvoeren: de vissen kiezen en dan het juiste aquarium kopen.

Hoe het beste aquarium kopen?

Je vindt een ruime keuze aan aquariums in dierenwinkels en nu ook online (bv. Bol.com). Profiteer van de online markt: je profiteert van de verscheidenheid aan verschillende producten, de transparante prijsvergelijking en de feedback van andere kopers.

Je vindt modellen in de lagere prijsklasse. Hier geef je tussen de 30 en 50 euro uit voor een klein aquarium, maar meestal zonder toebehoren zoals een waterfilter en een pomp. Fabrikanten als Juwel en Tetra zijn duurder. Vanaf 150, maar tot 700 euro krijg je echter producten van de hoogste kwaliteit met vele extra’s.

Ben je op zoek naar een groot aquarium, overweeg dan zeker modellen uit de reeks Rio en Vision van Juwel. Zo is o.a. de Juwel Vision 260 of het Juwel Rio 180 aquarium zeker aan te raden.

Wil je iets kleiner gaan, dan kun je bv. ook kiezen voor de Juwel Rio 125 of de Juwel Lido 120. Iets kleiner, maar nog altijd toegankelijk om verschillende soorten vissen in te laten leven.

Binnen het aanbod aan kleine aquaria zou ik zeker de Tetra Aqua Art Explorer Line overwegen met zijn uniek en innovatief design.

Zeeaquarium vs. zoetwateraquarium

Zoet- en zoutwatervissen leven in heel verschillende omgevingen. Alvorens een aquarium te kiezen, is het van essentieel belang dat je nadenkt over de leefomgeving dat je wilt creëren.

Zoetwatervissen zijn gewend aan verandering. Zij passen zich gemakkelijk aan aan de wisselende waterstanden en aan het voedselaanbod, dat seizoengebonden is. Zeevissen en ongewervelde dieren daarentegen leven hoofdzakelijk in koraalriffen en vereisen een stabiele en constante omgeving.

Iedereen overweegt uiteindelijk een zeeaquarium te kopen. Zeedieren en koralen zijn immers mooi. Hoewel zoetwateraquaria in vele opzichten aantrekkelijk zijn, is een goed ontworpen en smaakvol ingericht zeewateraquarium gewoonweg betoverend.

Verrassend genoeg kiezen veel ervaren aquarianen die zowel zoet- als zoutwateraquaria hebben gehouden (waaronder prachtige rifaquaria) er uiteindelijk voor om alleen zoetwateraquaria te houden.

Waarom? Omdat ze besloten hebben een zoutwateraquarium te kopen en te houden zonder de tijd te nemen de voor- en nadelen af te wegen. Hier zijn enkele factoren die je in overweging moet nemen alvorens je keuze te maken.

  • In tegenstelling tot wat sommige beweren, is het voor een beginner niet noodzakelijk om met een zoetwateraquarium te beginnen. Een zeewateraquarium kan dus een zeer interessante optie zijn voor een detailgerichte persoon. Je zult echter de basis in de aquaristiek moeten leren.
  • Zoutwateraquaria zijn duurder en tijdrovender om in te richten en te onderhouden dan zoetwateraquaria. Ter vergelijking: het onderhoud van een zoutwateraquarium kan twee keer zo duur zijn als dat van een zoetwateraquarium van dezelfde grootte.
  • Voor beginnende aquarianen die vastbesloten zijn een zoutwateraquarium te hebben, is het kweken van koralen een interessante en relatief eenvoudige optie. Bovendien draagt de koraalkweek bij tot de bescherming van het milieu, aangezien de verkoop en de handel in kleine koraalfragmenten bijdragen tot de instandhouding van de koraalriffen in de oceanen.

Koop de juiste aquarium accessoires

In het algemeen zullen verschillende accessoires nodig zijn om het comfort en de gezondheid van je vissen te garanderen. Je zult dus niet alleen het geschikt aquarium moeten kopen, maar ook de juiste accessoires en andere hulpmiddelen om de hygiëne en de voeding van je vissen te waarborgen.

Aquarium kopen? Kies de beste aquarium verlichting

Welke keuze maken in de aankoop van je aquariumverlichting?

De groei van waterplanten hangt nauw samen met de kwaliteit van de lichtbron. Dit is het fenomeen van fotosynthese. De helderheid van het licht en de intensiteit ervan zullen de plant in staat stellen CO2 om te zetten en voedingsstoffen op te nemen om te groeien.

Er zijn vele modellen en soorten aquariumverlichting. De aankoop van een LED-lamp voor je aquarium is een uitstekende keuze. Een neonbuislamp voor jouw aquarium kopen is ook een zeer goede optie om het aquarium op een natuurlijke manier te verlichten.

Aquariumverwarming, filter en pomp

Sommige aquarium accessoires, zoals een filter, zijn verplicht voor uw nieuwe aquarium.

  • Aquarium filter:De waterfilter breekt vuil en bacteriën af en zorgt voor een stabiel ecosysteem.
  • Aquarium verwarming: Met de verwarming kunt u de watertemperatuur aanpassen aan de behoeften van de aquariumbewoners. Inheemse kweekvissen voelen zich prettig bij temperaturen tussen 15 °C en 20 °C. Tropische vissen hebben temperaturen tussen 24 °C en 26 °C nodig.
  • Waterpomp: De pomp regelt het CO2-gehalte van het water.
  • Extra accessoires zoals aquarium planten, grind en decoratieve voorwerpen zorgen voor een “huiselijke” sfeer in het aquarium.

Aquariumplanten online bestellen

Natuurlijke planten, in tegenstelling tot plastic planten, zijn zeer heilzaam voor aquaria. Ten eerste voeden planten zich met nitraten, die geproduceerd worden door bacteriën die visuitwerpselen afbreken en die in hoge concentraties dodelijk kunnen zijn. Ze produceren ook zuurstof gedurende de dag, en bieden waardevolle schuilplaatsen. Nadelen aan aquariumplanten? Die zijn er helemaal niet!

Hieronder vind je alvast 5 aquariumplanten die perfect zijn voor beginners. Ze zijn zeer winterhard en kunnen gedijen in aquariums met weinig licht (maar wel met verlichting!) met weinig of geen bemesting.

Aquariumvissen: welke kopen?

Weet je nog niet welke vissen kopen voor je aquarium? Het kiezen van de juiste populatie voor uw aquarium is bijna een kunst! Maar er is geen geheim… je zult enkele regels in acht moeten nemen, evenals de eisen van het soort vissen dat je kiest: grootte van het aquarium, levenswijze, onverenigbaarheid van soorten, onderhoudsparameters, waterkwaliteit, … Al met al, vermaak jezelf! Maar met respect voor je kleine wezens!

Ben je van plan een zoutwater aquarium te kopen? Dan is het aanschaffen van discus vissen zeker de moeite waard

Waarom is de aankoop van discus vissen zo populair?

Discus vissen voor in je aquarium kopen

Elke aquariaan heeft wel een groot aquarium voor ogen met een groep kleurrijke discussen, die vaak als de heilige graal beschouwd worden. De discus is een indrukwekkende vis, zowel door zijn felle en gevarieerde kleuren als door zijn unieke schijfvorm.

Discus vissen wordt om verschillende redenen niet aanbevolen voor beginners. Allereerst is de investering belangrijk: het aquarium moet minstens 350 liter groot zijn, het meubilair moet specifiek zijn en de discussen zijn meer dan 40 euro per stuk waard. De prijzen kunnen veel hoger liggen, afhankelijk van de kleuren en de leeftijd van de discus. Het onderhoud moet onberispelijk zijn, want discussen zijn gevoelig voor nitraten. Tenslotte geven discussen de voorkeur aan zuur water, waarvoor osmosewater moet gebruikt worden en de ph moet worden aangepast aan de parameters van het leidingwater.

Discussen dienen in groepen van ten minste vijf individuen gehouden te worden (in aquaria van 350 liter wel te verstaan). De discus is een roofdier en moet niet samen met garnalen, kleine slakken en kleine vissen gehouden worden. Deze zou hij namelijk voor prooi kunnen aanzien.

Discussen eten zowel planten als prooien. Het is belangrijk ze te voorzien van een discus-specifiek hoofdvoeder, regelmatig aangevuld met gekookte bladgroenten, bloedwormen, enz.

En waarom ga je niet voor een garnalen aquarium?

Als je het overweegt zoetwatergarnalen te gaan houden, moet je goed geïnformeerd zijn en rekening houden met de behoeften van elke soort die je wilt aanschaffen. Afhankelijk van hun oorsprong en hun biotoop vereisen het onderhoud en de voortplanting verschillende parameters en zijn deze meer of minder complex om te verkrijgen. Het water en de bodem van het aquarium moeten aangepast worden aan de gewenste soort.

Zij verdragen een reeks parameters die min of meer hoog zijn, maar het is belangrijk zo dicht mogelijk bij de waarden te komen die voor hen geschikt zijn.