Aquarium filter: werking en soorten

Aquarium filter: waarom is het noodzakelijk?

Om jouw aquariumplanten en vissen een lang en gezond leven te geven, is het nodig om het water goed schoon te houden. Verschillende soorten afscheiding, zoals de uitwerpselen van de vissen, vervuilen dagelijks het water. Zonder filterpomp zou de waterkwaliteit snel achteruitgaan. In vervuild water kunnen planten en vissen niet groeien en leven, met de dood tot gevolg. Als je de bewoners van jouw aquarium een lang leven wilt geven, is een goed filter dus noodzakelijk. Ook gaat een filter de groei van algen tegen.

Hoe werkt een aquarium filter?

Als je een aquarium in je huis hebt staan, is het zaak om deze goed te onderhouden. Dit is redelijk wat werk, maar het is nodig om je aquariumplanten en vissen gezond te houden. Dat doe je natuurlijk met liefde. Maar je hebt geen tijd om de hele dag bezig te zijn met het schoonhouden van het aquarium. Daarom is een aquarium filter een handig hulpmiddel bij het onderhoud van jouw geliefde aquarium. Een filter in je aquarium zorgt ervoor dat het water schoon blijft. Het vangt het vuil op en laat het water circuleren. Zo blijft een goede balans in het aquarium gewaarborgd.

Soorten aquarium filters

Dat je een aquarium filter pomp nodig hebt, is nu wel duidelijk. Dan is nog de vraag: welk filter is geschikt? Er zijn veel verschillende filters verkrijgbaar. Welke geschikt is voor jouw aquarium hangt af van een paar factoren. Ten eerste moet je bepalen of je een extern of intern filter wil. Daarnaast moet je kijken naar het formaat van je aquariumbak en naar de bewoners.

Extern filter

Zoals de naam al zegt, wordt een extern filter buiten het aquarium geplaatst. Dit zorgt ervoor dat er meer ruimte overblijft in de bak. Ook kun je makkelijk bij het filter komen, voor onderhoud of controle. Vaak zijn dit soort filters wat groter dan interne filters. Dat maakt externe filters geschikter voor een aquarium met een grote capaciteit. Je hebt natuurlijk wel naast de bak voldoende ruimte nodig om het filter te plaatsen.

Intern filter

Een intern filter wordt in het aquarium geplaatst. Een groot voordeel hiervan is dat er geen kans is op lekkage. Daarbij hoef je buiten de bak geen extra ruimte te hebben om de filterpomp op te stellen. Een nadeel is dat je in het aquariumwater moet om het filter te kunnen onderhouden. Vaak worden interne filters gebruikt in wat kleine aquaria.

Aquarium filter met verwarming

Heb jij een tropisch aquarium? Dan moet je de watertemperatuur, afhankelijk van de bewoners, rond de 25 graden houden. Hiervoor zul je dus een verwarming moeten installeren. Als je niet teveel kabels en randapparatuur wil gebruiken, kun je ervoor kiezen om een filter met verwarming aan te schaffen. Dan combineer je twee noodzakelijke dingen, waardoor het er netter uitziet. Ook scheelt het jou schoonmaakwerk. Daarnaast heeft een filter met verwarming nog een groot voordeel. Omdat het water tegelijk met de waterstroming van het filter verwarmd wordt, wordt het aquarium veel gelijkmatiger warm. En daar worden je aquariumbewoners zeker blij van.

Filtermaterialen

De verschillende aquarium filter onderdelen

Aquarium filterpompen kunnen gebruik maken van verschillende filtermaterialen. Welke het meest geschikt is voor jouw aquarium, hangt onder meer af van de bewoners van jouw aquarium.

Aquarium filterspons

Aquarium filters met spons worden al erg lang gebruikt. Dit soort filters is vooral erg geschikt als je kleine bewoners, zoals garnalen, in je aquarium hebt zwemmen. Dit soort filter werkt niet met bewegende delen, waardoor er veel minder kans is dat de kleine diertjes door het filter worden opgezogen. Ook als je verzwakte of zieke vissen in je aquarium hebt zitten, is een sponsfilter een goed idee. In de spons van het filter zitten heel veel kleine gaatjes.

Dit zorgt ervoor dat er een groot oppervlakte is waar bacteriën zich op kunnen hechten. Deze bacteriën zetten nitriet om in nitraat en helpen zo het water te reinigen.

Een filterspons kun je met zuignappen op het raam of op de bodem van het aquarium vastzetten. Vervolgens sluit je het filter aan op een luchtpomp. Deze luchtpomp zorgt ervoor dat het water door de filterspons wordt aangezogen en zo gefilterd wordt. Deze manier van filteren combineert mechanische en biologische filtratie.

Aquarium filterwatten

Ander aquarium filtermateriaal zijn filterwatten. Deze watten zijn erg geschikt om vuil uit het water te filteren. Zelfs de kleinste stofdeeltjes worden uit het water gefilterd. Een nadeel is wel dat het vuil zich snel ophoopt in de filterwatten, waardoor de doorstroming van het water minder wordt. Om dit te voorkomen moeten de watten regelmatig vervangen worden.

Hoe kun je een aquarium filter schoonmaken?

Het regelmatig schoonmaken van je filter is een noodzakelijk klusje. Als je dit niet doet, kan het filter niet meer optimaal werken. Hierdoor zou je aquarium alsnog vervuild raken. Ook neemt de watercirculatie bij een vies filter af. Hierdoor kunnen er ‘dode plekken’ ontstaan in de bak. Op deze plekken stapelen afvalstoffen zich makkelijk op. Hoe vaak je je filter moet schoonmaken hangt af van verschillende factoren. Onder andere de soorten vissen, de begroeiing en de capaciteit van je aquarium spelen een rol. Over het algemeen geldt dat hoe groter je filter is, hoe minder vaak je deze hoeft schoon te maken.

Heb je een binnenfilter? Dan zul je waarschijnlijk ongeveer eens per maand het filter moeten schoonmaken. Haal allereerst de stekker uit het stopcontact. Vervolgens pak je een emmer en stop je het filter er in. De volgende stap is afhankelijk van het gebruikte filtermateriaal. Heb je alleen een spons in je filter zitten? Dan kun je deze onder koud water afspoelen. Als de spons schoon is, mag je deze terugplaatsen. Een paar keer per jaar zul je de spons moeten vervangen, omdat deze dan slijtage begint te vertonen. Als je gebruik maakt van filterwatten of actieve kool? Dan moet je deze bij elke schoonmaakbeurt vervangen. Als je alle onderdelen schoongemaakt of vervangen hebt, mag het filter teruggeplaatst worden.

Buitenfilters hoeven over het algemeen minder vaak onderhouden te worden dan binnenfilters. Meestal is elke 3 of 4 maanden voldoende. Bij buitenfilters wordt er vaak van verschillende filtermaterialen gebruik gemaakt. Sponzen mogen, net als bij binnenfilters, uitgespoeld worden. Maakt het filter gebruik van actieve kool en/of filterwatten? Dan moeten deze vervangen worden. Gebruik je keramische staafjes? Deze moeten gewassen worden met aquariumwater. Anders kun je het biologisch evenwicht van je aquarium verstoren. Bij een buitenfilter is erg belangrijk om ook de in- en uitvoerslangen goed schoon te spoelen.

Verder is het belangrijk om te weten dat je jouw filter nooit tegelijkertijd met de rest van het aquarium moet schoonmaken. Als je dit wel doet, kun je het biologisch evenwicht ernstig verstoren.

Aquarium filter kopen? Vergelijk en maak je keuze!

Zoals je ziet zijn er veel verschillende filters voor aquaria te koop. Welke het beste is, hangt af van veel verschillende factoren. Daarom is het verstandig om altijd eerst verschillende filters te vergelijken, voordat je een keuze maakt. Zo weet je zeker dat je het beste kiest voor jouw geliefde aquarium!

Hieronder vind je alvast de Top 5 aquarium filtermaterialen, beschikbaar op Bol.com: