Aquarium accessoires: soorten verlichting, verwarming en filters

Je kunt aquaria kopen in kitvorm (inclusief filters, verwarmingselementen en andere accessoires) en andere die alleen de glazen bak bevatten. De keuze ligt bij jou. Als je een beginner bent, kun je het best onmiddellijk een complete set aanschaffen. Als je daarentegen al ervaring hebt met een aquarium, kun je kiezen voor een aquarium zonder meegeleverde accessoires. Je zult waarschijnlijk al over de nodige kennis beschikken om te weten wat je nodig hebt.

Welke accessoires zijn noodzakelijk voor je aquarium?

Aquarium accessoires

Aquarium verlichting

Het aquarium verlichting dient hoofdzakelijk twee doelen. In de eerste plaats zorgt het ervoor dat je alles in het aquarium kan zien en herkennen. Met de juiste verlichting ziet de glazen bak er bijzonder decoratief uit.

Ten tweede is de verlichting belangrijk voor de bewoners van het aquarium. Vissen zijn niet zo veeleisend wat licht betreft. Dagactieve vissen kunnen elke verlichting verdragen, zolang het maar niet te donker of te licht is. Nachtelijke  vissen houden meer van donkerder licht. Donkere zones kunnen echter ook worden bereikt met een dichte beplanting en een passende decoratie.
Moderne LED-verlichtingstechnologie kan ’s nachts zelfs maanlicht nabootsen en komt zo het dichtst bij de behoeften van sommige nachtactieve vissoorten. Deze moeten dan ook ’s avonds worden gevoerd.

Verlichting is het belangrijkst voor planten. Alleen met voldoende licht in de juiste intensiteit en met het juiste kleurenspectrum zal er een sterke plantengroei zijn. Het is belangrijk dat het licht ook de bodem van het aquarium bereikt, zodat lage planten er nog van kunnen profiteren.

Bij de meeste complete aquariumsets zijn de lampen in het plastic deksel gemonteerd. Afhankelijk van de grootte van de tank één of meer buizen. De tanks van vandaag hebben bijna allemaal moderne LED-lampen. Deze zijn efficiënter dan de vroegere T5-verlichting.

Voor open aquaria zijn er lampen die direct boven de bak kunnen worden geplaatst. Dit maakt ook aquaria mogelijk waarin planten kunnen uitgroeien.

Aquarium verwarming

Regelkachels worden vaak gebruikt in aquaria als aquarium verwarming. Dit zijn staafverwarmers met een ingebouwde thermostaat. In het glas zit de verwarmingsdraad, daarboven bevindt zich de thermostaat, die voorzien is van een regelaar. De meeste kachels zijn al voorgeprogrammeerd. Niettemin moet je de temperatuur in de bak na de inbedrijfstelling regelmatig controleren en de verwarming zo nodig bijstellen. Indien je een aquarium wilt kopen dat een verwarming bevat, moet je ervoor zorgen dat het vermogen overeenkomt met de grootte van het aquarium. Een vuistregel is een halve watt per liter in verwarmde kamers en 1 watt in onverwarmde kamers.

Een regelverwarming draait, in tegenstelling tot de filter, niet continu. Wanneer de vooraf ingestelde temperatuur bereikt is, schakelt het verwarmingselement zichzelf uit.
Het is logisch dat het verwarmingselement in de filter geïntegreerd is. Dit zorgt ervoor dat het doorstromende water gelijkmatig wordt verwarmd. Indien het niet mogelijk is het verwarmingselement in de filter te installeren, moet het ten minste in de buurt van de filteruitlaat geïnstalleerd worden.

Aquarium filter

De aquarium filter is het belangrijkste onderdeel van een aquarium. Zonder dit systeem zouden de uitwerpselen van de vissen en de voedselresten spoedig een grote waterverontreiniging in de bak veroorzaken. Eerst en vooral verwijdert het filter grof vuil uit het water. Bovendien worden schadelijke stoffen in het water omgezet door bacteriën die zich in het filtermedium met fijne poriën vestigen. Voor aquaria zijn externe of interne filters verkrijgbaar.

Voor kleine aquaria is een intern filter voldoende. Deze zijn ook opgenomen in de meeste aquariumsets. Het volledige filterhuis bevindt zich in de bak. Externe filters werken volgens hetzelfde principe, maar dan buiten het aquarium. Het water stroomt van het reservoir in de filter en dan terug. Deze filters zijn groter dan interne filters en daardoor doeltreffender.

Welke decoratie kiezen voor je aquarium?

Hoe aquarium inrichten?

Decoratie moet een aquarium niet alleen aantrekkelijker maken. Stenen of wortels dienen ook als structuur in de bak en helpen de vissen zich te verstoppen of territoria te vormen. De planten kunnen op hout of stenen worden geplaatst. Deze mogen niet in het substraat worden geplant wegens het gevaar van rottende wortels. In plaats daarvan moeten ze worden vastgebonden aan de decoratie, waar ze na verloop van tijd stevig zullen groeien.

Stenen

Er zijn vissen die uit rotsachtige wateren komen waar nauwelijks planten groeien. Sommige vissen verdragen zelfs helemaal geen planten. Opdat het aquarium er niet te saai uitziet, kunnen verschillende decoraties zoals stenen worden gebruikt. Geschikte stenen mogen geen metaalinsluitsels bevatten en mogen niet kalkhoudend zijn, om vergiftiging of een verandering van waarde van het waarde te voorkomen. Stenen kunnen worden gebruikt om grotere structuren of grotten te bouwen. Afzonderlijke stenen op het substraat moeten van tijd tot tijd worden verplaatst om rotten onder de stenen te voorkomen.

Aquarium planten

Er zijn veel verschillende planten voor aquaria. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen moerasplanten en waterplanten. Moerasplanten groeien slechts tijdelijk volledig onder water. Ze zijn niet geschikt voor gesloten aquaria. Sommige soorten vormen echter louter onderwaterbladeren. Als de planten in kwekerijen boven water worden gekweekt, kunnen zij, nadat zij onder water zijn gezet, al hun bladeren verliezen. Moerasplanten hebben altijd de neiging om uit het water te groeien, dus is het zinvol om ze regelmatig te snoeien.

Planten hebben verschillende lichtbehoeften. De meeste aquariumplanten zijn zeer lichthongerig. Voor donkere hoekjes zijn varens of mossen het meest geschikt.